Kombi vozila

Kombi vozila: koje vrste kombi vozila postoje i gde naći ture za kombi

Danas se na evropskim putevima nalazi oko 29 miliona kombi vozila. Ova brojka ne iznenađujue imajući u vidu efikasnost isporuke kombijem koji uspevaju da stignu i do samih vrata kupaca. Otuda su oni sve zastupljenije prevozno sredstvo u transportnoj industriji. 

Kombi vozila igraju presudnu ulogu u logističkoj mreži kompanija koje se bave prevozom. Posebno su popularna zbog svoje izdržljivosti, ali to nije njihova jedina prednosti. Ova vozila su izrazito ekonomična, praktična i posebno pogodna za upravljanje. To potvrđuje činjenica da danas na tržištu kombiji čine više od 83% od broja ukupno prodatih prevoznih sredstava. 

Šta se podrazumeva pod kombi vozilom?

ture za kombi vozila

Kombi je motorno vozilo srednje veličine sa najmanje četiri točka koje je dizajnirano za potrebe prevoza tereta i čija ukupna masa ne prelazi 3,5 tone. Neretko se naziva i lakim komercijalnim vozilom.

Kombi se sastoji od jednog reda sedišta u prednjem delu vozila i teretnog prostora koji je od sedišta odvojen pregradom i može biti različitih dimenzija.

Dimenzije

Kada se govori o dimenzijama kombi vozila, misli se na dimenzije tovarnog prostora. One mogu varirati u zavisnosti od vrste kombija. Međutim, uobičajene dimenzije tovarnog prostora su: 

  • širina – 2m
  • dužina – 4m
  • visina – između 1,6m i 2m.

Kapacitet

Kapacitet kombi vozila zavisi od njegove vrste, a određuje se na osnovu nosivosti kombi vozila i količine euro paleta koje staju u njega. Najveća nosivnost kombi vozila je 1500kg, dok se broj eura paleta kreće od 4 do 8.

Vrste kombi vozila

vrste kombi vozila

Faktori koje treba razmotriti prilikom izbora kombi vozila su: vrsta putovanja i tip rute, koliko često će vozilo biti maksimalno opterećeno, vrsta, veličina i količina tereta.

Kompanije koje su se opredelile za ovaj tip vozila imaju sledeći izbor:

1. Furgon

Furgon je vrsta kombi vozila kod kojeg bočne i zadnja strana karoserije nemaju prozore. Njegova prednost je u potpuno zatvorenom tovarnom prostoru koji štiti teret od loših vremenskih uslova. Zbog toga je ovaj tip kombi vozila najrasprostranjeniji na tržištu.

Posebno je popularan u dostavi robe bilo kog tipa, od namirnica do velikih kućnih aparata poput veš mašina i frižidera. Takođe, zastupljen je i među pojedincima koji se bave različitim zanatskim poslovima, poput cvećara, električara, vodoinstalatera. Kako mogu biti različitih veličina, neretko se velika furgon vozila koriste i prilikom transporta kabastih građevinskih materijala.

U zavisnosti od dimenzija tovarnog prostora, razlikuju se tri vrste furgon vozila:

  • Furgon malih dimenzija

Ova vrsta furgon vozila je najidealnija za gradske prostore jer su, pored svojih malih dimenzija, dosta ekonomični po pitanju potrošnje goriva. 

Uobičajene dimenzije malog furgona su: dužina 1,7m, širina 1,5m i visina 1,2m

Iako mali, u njih se ipak mogu smestiti realtivno velike težine tereta i to između 500kg i 900kg.

  • Furgon srednjih dimenzija

Srednje furgon vozilo je pogodno za ona preduzeća koja žele da smeste nešto veće količine tereta jer je njegova nosivost između 900kg i 1200kg, a da vozilo ipak ne izgubi na svojoj fleksibilnosti i okretnosti.

Uobičajene dimenzije srednjeg furgona su: dužina 2,4m, širina 1,7m i visina između 1,4m i 1,65m

  • Furgon velikih dimenzija

Najveću nosivost ima veliko furgon vozilo i to između 1200kg i 1500kg. Ono je najpogodnije za transport izuzetno velike količine tereta na velike udaljenosti. Međutim, zbog svojih dimenzija može predstavljati izazov za vozače. Takođe, od furgon vozila manjih dimenzija razlikuje se i po tome što ima visoki krov.

Uobičajene dimenzije velikog furgona su: dužina 3,4m, širina 1,7m i visina 1,7m. 

2. Van vozilo

Ova vrsta kombi vozila nastala je tako što su iz putničkog automobila uklonjena zadnja sedišta kako bi se stvorio dodatni prostor za teret.

Van vozila su najmanja među kombi vozilima, ali su najlakša za vožnju, s obzirom na to da su prvobitno bila namenjena za prevoz ljudi, a ne tereta. Najveća dozvoljena masa van vozila, zajedno sa putnicima i teretom, zakonski ne sme preći 2000kg.

3. Pikap

Pikap kombi vozilo je po svom izgledu negde između van vozila i furgona. Njegova prednost u poređenju sa van vozilom i furgonom je u tome što je ekonomičniji i lakši za vožnju. 

Pogodan je za transport malih do srednjih tereta, te se najčešće koristi za lične potrebe i za male isporuke robe. Nosivost pikap vozila je između 500kg i 700kg.

4. Kombi vozila za specijalne potrebe

Neka preduzeća se bave transportom tereta koji zahteva posebne uslove prilikom utovara, vožnje ili istovara, te moraju tragati za specijalnim kombi vozilima:

  • Kombi vozilo sa ceradom

Kombi vozila sa ceradom su predviđena za prevoz tereta jako velikog obima i dimenzija, kao što su klaviri i zamrzivači. Njegova nosivost je do 1200kg. Među svim vrstama kombija ovaj tip ima najveći teretni prostor. Izgrađeni su od dva dela, kabine za vozača i prostrane kutije u koju se smešta teret.

  • Kombi vozilo sa hladnjačom

Teretni prostor kombi vozila sa hladnjačom je posebno dizajniran da održava nisku temperaturu robe, to jest da funkcioniše kao frižider. Stoga se ovaj tip kombi vozila posebno koristi u prevozu hrane, pića i farmaceutskih proizvoda.

Temperatura tovarnog prostora kombi vozila sa hladnjačom je, najčešće, između 0 i 8 stepeni. Takođe, postoje i vozila čija je temperatura tovarnog prostora -18 stepeni i takva vozila se koriste za transport zamrznutih proizvoda.

  • Kombi vozilo sa bočnim zavesama

Kombi vozilo sa bočnim zavesama se posebno ističe jer je kod njega tovarni prostor ograđen pokretnim zavesama. To u mnogome olakšava pristup teretu jer omogućava istovar robe i sa bočnih strana, a ne samo kroz zadnja vrata. U ovaj tip kombi vozila maksimalno se može smestiti 1200kg tereta.

  • Kiper

kiper

Kiper je kombi vozilo sa teretnim prostorom otvorenog tipa koji je opremljen mehanizmom za podizanje, što olakšava istovar teškog tereta. Svoje mesto našao u građevinskoj industriji jer omogućava efikasan transport i istovar rastresitih građevinskih materijala, poput asfalta, peska ili šljunka.

  • Kombi vozilo sa otvorenim teretnim sandukom

Vvrsta kombija kod kojeg je moguće rasklopiti bočne i zadnju stranu, čime se omogućava lakši utovar tereta. Posebno je zastupljen u građevinskim kompanijama jer olakšava transport velikog i za pakovanje nezgodnog tereta.

Ova vrsta kombija predstavlja jednu od najizdržljivijih jer može da podnese velike težine i to čak i do 1500kg.

Gde naći ture za kombi vozila?

ponude za kombi vozila

Kako često moraju da zakupljuju i one kapacitete transportnog vozila koje njihova roba ne zauzima, manja preduzeća troše više novca. Zbog toga je potrebno da razmotre opciju kombi prevoza, čime bi uštedeli na troškovima transporta jer ne bi bilo dodatnih izdataka u pogledu zakupljivanja nepotrebnog teretnog prostora, a ujedno bi pronašli najpogodniju opciju za prevoz svoje robe. 

Optimalno rešenje za povezivanje manjih preduzeća i vlasnika kombi vozila jeste KleverCargo platforma. 

Ukoliko posedujete kombi i u potrazi ste za teretom koji će popuniti kapacitete Vašeg vozila, možete objaviti svoju ponudu i pronaći idealno rešenje.

KleverCargo ponudi vozilo

Kako biste kreirali ponudu za svoje kombi vozilo, neophodno je da precizno unesete informacije o ruti. Potom treba da unesete informacije o samom vozilu. U ovom slučaju, izabraćete opciju Malo vozilo, a potom popuniti i ostala polja. 

KleverCargo

Nakon što ispunite levi deo ekrana, preostaje da se posvetite unosu dodatnih informacija, koje se nalaze na desnom delu ekrana.

KleverCargo

Poslednji korak jeste klik na Dodavanje ponude za vozilo, čime ćete potvrditi unete informacije i svoju ponudu učiniti vidljivom za sve one koji su u potrazi za kombi vozilom.

Prednosti kombi vozila

Prednost kombi vozila

S obzirom na to da je asortiman kombi vozila raznolik, i velike i male kompanije mogu pronaći odgovarajuće vozilo za prevoz njihove robe. Karakteristike barem jednog tipa  sigurno će zadovoljiti njihove potrebe. 

Pored toga, kombi vozila imaju još neke prednosti zbog kojih mogu biti idealno rešenje za transport tereta:

  • Brzina

Kombi vozila ne poseduju tahograf, merni instrument koji prati brzinu i pređeni put vozila, kao i aktivnosti vozača. Ovo im daje prednost u pogledu brzine isporuke robe u odnosu na veća vozila čija su ograničenja, koja se tiču brzine, uglavnom vrlo striktna. 

Takođe, samim tim što nisu velikih dimenzija kao kamioni, mogu lakše i brže da se kreću i robu isporuče u najkraćem mogućem roku bez rizika za njenu bezbednost.

  • Parking

Još jedna prednost koju im donosi veličina jeste lakši pronalazak parking mesta, što kombi vozilima omogućava veću pokretljivost, a i dodatnu uštedu. 

  • Fleksibilnost

Za kombi vozila ne važe zabrane kretanja u određenim sredinama ili u određeno vreme, kao što je to slučaj sa kamionima, što ih čini fleksibilnijim i prilagodljivijim različitim potrebama isporuke. To im daje mogućnost da robu dostave direktno do praga kupca. 

  • Manja potrošnja goriva

Isporuka robe kombijem se odvija brzo, što direktno utiče na smanjenje potrebne količine goriva. To doprinosi i snižavanju emisije štetnih gasova, što je danas jedno od primarnih zahteva za transportna preduzeća. Stoga se sve češće na putevima sreću kombi vozila koja pokreće električna energija ili i alternativna goriva.

  • Lakoća utovara i istovara

Uz drugačije konstruisane tovarne prostore, različite vrste kombi vozila omogućavaju lakši utovar i istovar svakog tipa tereta, da li to bilo kroz zadnja vrata ili sa bočnih strana ili pak pomoću mehanizma za podizanje.  

Mane kombi vozila

Mane kombi vozila

I pored brojnih olakšica koje nudi, za kombi prevoz postoji i mali broj ograničenja na koja treba obratiti pažnju:

  • Ograničen kapacitet

Iako su kombiji pogodni za transport bilo koje vrste tereta i u većini slučajeva mogu zadovoljiti traženi kapacitet, ipak postoje ograničenja u pogledu veličine i težine tereta koji se u njih može smestiti, te ne mogu uvek zameniti kamione. 

  • Veća cena za veće udaljenosti

Za određene industrije i određene terete kombi vozila su idealan izbor, međutim, ukoliko se radi o prevozu teškog tereta do dalekih destinacija, to može doneti veći trošak.

  • Manja otpornost na oštećenje i loše vremenske uslove

Mada poseduju prostrani metalni prtljažnik, koji garantuje dobru izolovanost tereta od klimatskih i drugih uslova transporta, ukoliko se radi o izuzetno velikim udaljenostima, otpornost i izdržljivost kombija može opasti.

Kombi vozila kao idealan prevoznik 

Ture za kombi vozila

Savremeno tržište nudi veliki izbor vozila različitih veličina i kapaciteta za prevoz robe. Među njima se kombi izdvaja zbog svojih pogodnosti koje nudi u odnosu na veća teretna vozila. Kombi prevoz je pravo rešenje za sve one koji tragaju za fleksibilnijim, održivijim i isplativijim transportom.

Bilo da ste vlasnik kombi vozila ili predstavnik firme za čije potrebe su kapaciteti kombi vozila dovoljni, besplatna registracija na KleverCargo platformu omogućiće Vam da brže i jednostavnije dođete do pouzdanih i sigurnih tura i prevoznika. 

Scroll to Top