troškovi transporta

Kako se računaju troškovi transporta u drumskom prevozu robe?

Savremena logistička industrija obeležena je turbulencijama koje je menjaju iz korena. U prvom planu su nedostatak profesionalnih vozača, rat u Ukrajini i imperativ za poboljšanjem održivosti. 

Ipak, ono što je i dalje stabilno jeste potreba za drumskim prevozom robe. On je nezaobilazna stavka za otpremanje robe direktno do vrata kupaca, što znači da će se svaki transport makar jednim svojim delom vršiti drumskim prevozom. Zato su troškovi ovog tipa prevoza važni za funkcionisanje lanaca snabdevanja pojedinačnih preduzeća, ali i na globalnom nivou. 

U tekstu ćete saznati kako se troškovi transporta računaju, koji sve faktori utiču na troškove transporta i kako ih možete optimizovati.

Šta su troškovi transporta?

troškovi transporta

Troškovi transporta su novčana sredstva koja je neophodno izdvojiti za prevoz robe od tačke A do tačke B. U ove troškove uračunata je i uložena količina rada (vozač) i sredstava (gorivo, održavanje vozila, putarina) za izvršenje transporta. Transportni troškovi su jedan od najvažnijih aspekata ukupnih logističkih troškova. 

Faktori koji utiču na troškove transporta

Postoji više različitih faktora od kojih će zavisiti troškovi transporta. Važno je da budete upoznati sa svakim od njih, kako biste mogli da donosite pametne i efikasne odluke o transportu svoje robe:

Osnovni faktori

faktori koji utiču na troškove transporta

Osnovni faktori zavise od same prirode robe, načina poslovanja nalogodavaca transporta i udaljenosti odredišta isporuke. Ovo su ključni faktori od kojih zavise troškovi transporta i na njih možete uticati. Tu se ubrajaju:

1. Vrsta robe

Troškovi transporta će najpre zavisiti od vrste robe, odnosno načina rukovanja njome. Što je robu lakše otpremiti, to će cena prevoza biti manja. Ukoliko roba zahteva posebnu pažnju i opreznost ili specifične uslove prevoza, troškovi transporta će biti veći. 

To se dešava kada se, na primer, prevozi lako kvarlijiva roba ili opasan teret. Za ovakve pošiljke se mora birati posebna ambalaža i način pakovanja, a prevoznici moraju dosta opreznije voziti. Zato za njihov prevoz treba više vremena, ali i goriva, što utiče na povećanje troškova transporta.

2. Dimenzije, težina i gustina robe

Na izbor prevoznog sredstva, a samim tim i na troškove transporta, uticaće dimenzije, težina i gustina robe. Pored klasičnog, postoje i specijalne vrste tereta, koje iziskuju i posebne uslove transporta, te će se cena njihovog transporta bitno razlikovati. 

To je slučaj sa vangabaritnim transportom, gde roba prelazi standardna ograničenja u pogledu dimenzija, težine i prostora koji zauzima u poređenju sa veličinom vozila. Za ovakav transport postoje posebni zakonski propisi o upotrebi specijalne opreme, relacijama, načinu i vremenu prevoza, što su sve faktori koji utiču na troškove transporta.

3. Tip transporta

troškovi transporta

Još jedan od osnovnih faktora koji utiču na cenu prevoza je i tip transporta, koji podrazumeva FTL ili LTL transport.

  • FTL transport znači da kamion prevozi robu kojom je zakupljen čitav njegov teretni prostor. Zato se ovaj tip transporta drugačije naziva i pun ili kompletni tovar.
  • LTL transport znači da je kamion delimično natovaren teretom od različitih pošiljaoca. Za svaki teret je zakupljen poseban deo teretnog prostora kamiona. Zato se ovaj tip transporta drugačije naziva zbirni ili delimični tovar.

Za prevoznike je jednostavniji FTL transport, s obzirom na to da moraju manje da staju kako bi utovarili ili istovarili robu. Međutim, u pogledu troškova transporta za manje količine robe isplativiji je LTL transport jer ne morate da zakupite čitav kamion, već samo onoliko koliko Vaša roba zauzima.

4. Vreme isporuke

Poseban uticaj na troškove transporta ima vreme isporuke jer od njega zavise i troškovi koje je potrebno izdvojiti za gorivo, kao i naknade za prevoznika. 

Na vreme potrebno za prevoz robe utiče hitnost isporuke, odnosno da li robu treba isporučiti u tačno određenom i kratkom vremenskom roku ili vreme nije striktno određeno. Takođe, treba imati na umu i vreme čekanja, koje je neizostavni deo transporta robe, kako ne bi došlo do potcenjivanja ili precenjivanja potrebnih troškova.

5. Destinacija

Destinacija podrazumeva udaljenost mesta isporuke, odnosno kilometražu koju treba preći kako bi roba stigla na svoje odredište. Što je put duži, cena prevoza je veća.

Pored toga, na troškove transporta će uticati i sama lokacija do koje treba otpremiti robu. Tako će cena prevoza zavisiti od toga da li se odredište nalazi u nekom urbanom delu ili treba ići do zabačenih, ruralnih mesta kojima je prilaz dosta teži.

Spoljni faktori

troškovi goriva

Spoljni faktori zavise od trenutne ekonomske situacije i stanja na tržištu. Na njih ne možete imati uticaja i morate im se prilagoditi. Tu se ubrajaju:

1. Potražnja

Kako onlajn kupovina postaje sve popularnija i pristupačnija, raste i potražnja za svim vrstama proizvoda. Procenat kupovine proizvoda preko interneta porastao je za 8,9% u 2023. godini i nastaviće na raste. 

Kupcima je lakše da u nekoliko klikova iz udobnosti svog doma dođu do željenog proizvoda, nego da odlaze u prodavnicu. Zato češće i više kupuju, što povećava potrebu za transportom, a samim tim raste i njegova cena. 

2. Cena goriva

Jedan od najvećih uticaja na troškove transporta ima cena goriva. Ovo je posebno uzelo maha poslednjih godina, s obzirom na to da su cene goriva i električne energije drastično porasle. Cene goriva u Evropi su i do 10 puta veće u odnosu na prethodnu deceniju.

3. Doba godine

Na troškove transporta utiču i različite sezone i godišnja doba. Tako u zavisnosti od doba godine, dolazi do povećanja određenog tipa transporta. Takav je slučaj sa, na primer, FRIGO transportom leti jer je velika potražnja za smrznutim namirnicama, ledom, sladoledom, itd. 

Takođe, za vreme praznika, poput Crnog petka, Osmog marta, Dana zaljubljenih, troškovi transporta rastu. Čak 42% preduzeća je istaklo da, usled povećane potražnje za vreme praznika, moraju da snose veće troškove transporta.

4. Nedostatak radne snage

Poslednjih godina aktuelan je problem sa deficitom vozača, a on, takođe, utiče na porast cena prevoza robe. Preduzeća nemaju dovoljno vozača, a istovremeno se bore da zadrže one koje već imaju, s obzirom na to da su vozači konstantno u potrazi za što boljim poslovnim uslovima. 

Kako bi to uspeli, treba da izdvoje više novca za njihove plate, pa samim tim i troškovi transporta rastu.

5. Ekonomska i politička situacija na globalnom nivou

Još jedan od faktora koji utiču na povećanje cena prevoza jesu međunarodni ekonomski i politički konflikti. Najveće probleme na savremenom tržištu stvorili su pandemija korona virusa, rat između Rusije i Ukrajine i  inflacija.

Šta može dodatno uticati na troškove transporta?

Šta može uticati na troškove transporta?

Iako su navedeni problemi najčešći uzroci za porast cena prevoza, nisu i jedini. Ovo su još neki dodatni faktori koji mogu uticati na povećanje troškova transporta:

  • Dodatne usluge

U zavisnosti od dogovora sa transportnim operaterom i ponude prevoznog preduzeća, možete imati i troškove za neke dodatne usluge. Ukoliko želite da imate što više kontrole nad svojom robom u toku prevoza, to zahteva određene usluge, za koje morate izdvojiti dodatni novac. Takve usluge su:

  • praćenje pošiljke,
  • posebna osiguranja tereta,
  • praćenje temperture teretnog prostora.

 

  • Carinske takse i takse za prekogranični prevoz

Iako su ovo dodatni troškovi jer zavise od zemlje porekla i vrste tereta, ipak su nezaobilazni jer se bez njih roba ne može kretati. U Srbiji se stope carine kreću od 0% do 57,6%.

Cena prevoza po km

cena prevoza po km

Troškovi transporta se mogu računati na osnovu kilometraže i na osnovu satnice. Međutim, kako bi se što jednostavnije došlo do tražene brojke, u praksi se najčešće koristi samo parametar kilometraže. Ovakav vid određivanja cene prevoza zavisi od od tipa vozila koje se koristi, a cene su raznolike:

  • Kombi i solo kamion

Kombi i solo kamion se koriste za prevoz, kako klasične robe, tako i za prevoz lomljive i robe veće vrednosti. Oni nisu velikih dimenzija, pa su lakši za manevrisanje. Cene prevoza kombijem i solo kamionom kreću se od 0,40 do 0,60 centi po km.

  • Standard šleper

Standard šleperi se koristi za prevoze veće količine robe koja je većih dimenzija. Cene prevoza po km standard šleperom kreću se od 1 do 1,20 evra.

  • ADR vozilo

ADR vozila se koriste za prevoz opasnog tereta, koji može ugroziti život i zdravlje ljudi i životinja ili oštetiti životnu sredinu. Stoga se mora vršiti po strogim pravilima i propisima, uz razne mere predostrožnosti i zaštite. Zato su cene prevoza po km ADR vozilom veće nego kod prethodno navedenih tipova vozila, a kreću se 1,20 do 1,60 evra.

  • FRIGO vozilo do 0 stepeni

Hladnjačama u kojima se održava temperatura do 0 stepeni prevoze se rashlađena roba i roba koja se održava na telesnoj temperaturi. Cene prevoza po km FRIGO vozilom do 0 stepeni kreću se od 1,20 do 1,60 evra.

  • FRIGO temperatura u minusu

Hladnjačama u kojima je temperature ispod 0 prevozi se duboko smrznuta (na -80 stepeni) i smrznuta roba. Ovakva roba je posebno osetljiva na oscilacija u temperaturi, pa je potrebna posebna opreznost u toku transporta. Zbog toga će cene prevoza po km ovim FRIGO vozilom biti nešto veće od FRIGO vozila do 0 stepeni, a kreću se od 1,40 do 1,80 evra.

  • Cisterna

Cisternom se prevoze tečni teret i to su, uglavnom, prehrambeni proizvodi, poput mleka, sokova, vina, sirupa. Oni su specifični za prevoz. S obzirom na to da ne smeju doći u kontakt sa zagađujućim materijama, moraju se prevoziti u sterilisanim uslovima. 

Zbog toga cene prevoza po km cisternom mogu biti znatno veće u odnosu na ostale i kreću se od 1,50 do 3 evra.

Kako optimizovati troškove transporta?

kako optimizovati troškove transporta

Sada kada ste se upoznali sa svim faktorima koji utiču na troškove transporta, sigurno se pitate možete li nešto uraditi kako biste ih smanjili i učinili prihvatljivim za svoje preduzeće. 

Evo nekoliko načina da optimizujete troškove transporta:

1. Kombinacija tereta

Kako biste smanjili troškove transporta, za početak možete razmisliti o opciji kombinacije tereta. Umesto da šaljete veći broj vozila, čije kapacitete najčešće nećete maksimalno iskoristiti, možete više različitih pošiljki smestiti u jedno vozilo, tačnije odabrati LTL opciju.

Time ćete uštedeti na gorivu, troškovima održavanja vozila i naknadama za vozače, što će automatski uticati da ukupna cena prevoza bude manja.

2. Optimizacija ruta

Jedna od sigurnih mera koja utiče na smanjenje cene prevoza jeste odabir transportnih partnera koji vode računa o optimizaciji ruta. Ukoliko oni Istraže moguće rute kuda vozači mogu ići i otkriju najefikasniji put time će sprečiti da vozači:

  • upadnu u gužve u saobraćaju,
  • dugo stoje u mestu i čekaju,
  • traže zaobilazne rute, koje su najčešće dosta duže od planirene.

Sve ove neplanirane situacije drastično deluju na porast troškova transporta. Vozila će trošiti više goriva, trebaće više vremena da se roba isporuči do odredišta, vozači će raditi prekovremeno. 

3. Pregovaranje sa prevoznicima

Umesto da svaki put kada Vam zatreba transport robe tragate za novim prevoznikom, možete uložiti vreme i trud u potragu za najidealnijim i svaki naredni put sarađivati sa njim. Pretražite sve ponude, pregovarajte sa prevoznicima i pronađite onog koji nudi najbolje uslove i najnižu cenu. 

Birajte konkurentske cene 

Konstantno pregovaranje se sigurno čini kao naporna opcija, ali kako biste olakšali sebi potragu za prevoznikom, možete iskoristiti pogodnosti KleverCargo otvorene berze tereta. Sve što treba da uradite jeste da na platformi objavite da imate teret i da ste u potrazi za prevoznikom. Različiti prevoznici će na Vaš oglas davati svoje cene, a Vi ćete moći da izaberete onu koja Vam najviše odgovara. Tako ćete biti sigurni da ste dobili najbolju moguću ponudu za svoju robu.

Evo kako možete kreirati oglas za svoj teret:

1. Ukoliko već nemate svoj nalog, besplatno se registrujte na KleverCargo platformu, ako ste već napravili nalog jednostavno se ulogujte i pronađite opciju Zahtev za prevoz u okviru Teret sekcije

KleverCargo

2. Otvoriće Vam se nov prozor, gde se nalaze polja koja treba da popunite svim relevantnim podacima o svom teretu:

  • informacije o ruti (datum preuzimanja, mesto utovara, datum dostave, mesto isporuke),
  • informacije o tovaru (naziv, vrednost, način pakovanja, dimenzije, težina),
  • obavezne usluge (tip transporta, posedovanje ADR sertifikata i CMR osiguranja i sl),
  • dodatne informacije.

KleverCargo

3. Postoji opcija automatskog generisanja CMR dokumenta na osnovu unetih podataka.

KleverCargo CMR

4. Kada postavite svoju ponudu transporteri će moći da daju cene na nju, na taj način Vi ćete imati priliku da birate između različitih cena i opcija, a izbor ćete napraviti shodno svojim preferencama.

Pored ovoga, KleverCargo ima još pogodnosti u odnosnu na tradicionalno pregovaranje sa prevoznicima:

  1. nema beskrajnih telefonskih poziva i mejlova,
  2. nema cenkanja i dodatnih troškova,
  3. sve se rešava brzo, transparentno i efikasno.

Zaključak

KleverCargo - birajte konkurentske cene transporta

Organizacija transporta tereta je jedan od najvećih izazova za nalogodavce transporta. Pored toga što moraju da misle o sigurnosti robe, njihov je zadatak da prate troškove i pronađu pouzdane prevoznike koji će biti i isplativi i efikasni. 

Ukoliko ste nalogodavac transporta, sigurno ste se susreli sa ovim izazovima. Kako biste unapredili svoje poslovanje i pronašli prevoz za svoju robu po najboljim mogućim cenama, istražite KleverCargo platformu, na koju se možete registrovati potpuno besplatno.

Scroll to Top