pouzdan prevoznik

Pouzdan prevoznik: ključni faktori za odabir transportnog partnera

Prevoznik ima ključnu ulogu u efikasnom, brzom i sigurnom dostavljanju robe od tačke A do tačke B. Zato je, bilo da je reč o lokalnom ili međunarodnom transportu, za nalogodavce jedna od najbitnijih poslovnih odluka pronalazak i odabir pouzdanih transportera koji će na adekvatan i savestan način raditi svoj posao. 

U ovom tekstu pojasnićemo koji su to ključni faktori za odabir transportnog partnera kao i gde možete pronaći najbolje prevoznike za svoju robu.

Zašto je veza između prevoznika i nalogodavca transporta važna?

prevoznik

Prvi korak u kreiranju efikasnog lanca snabdevanja jeste pronalazak i uspostavljanje veze sa pouzdanim prevoznikom. Izbor prevoznika može presudno uticati na poslovanje nalogodavca transporta, jer kako idealan prevoznik može doprineti razvoju njegovog preduzeća, tako ako odabere pogrešnog, to može imati posledice po vaše poslovanje i budžet. Takođe, kada biraju, nalogodavci transporta treba da misle na budućnost. To znači da treba da teže pronalasku dugoročnih partnera od poverenja.

Zbog svega navedenog, odluka o izboru transportnog partnera je za nalogodavce transporta često veoma izazovna. Međutim, jedna stvar im može olakšati ovaj proces, a to su smernice i saveti. Nalogodavci transporta moraju se prvo upoznati sa ključnim osobinama kvalitetnog i pouzdanog prevoznika, kako bi znali odakle da počnu i kako da ga prepoznaju. 

8 ključnih faktori za odabir pouzdanog prevoznika 

prevoznik: kako odabrati pravog

1. Reputacija i iskustvo

Reputacija nalogodavca transorta je usko i strogo povezana sa reputacijom prevozničke firme koju angažuje. Zato je važno da se u izboru odluče za prevoznike sa dobrim ugledom. U tome im može pomoći istraživanje referenci prevoznika i upoznavanje sa iskustvima njihovih prethodnih saradnika.

Uz reputaciju je presudno i iskustvo. Transportni partner treba da bude dobro upoznat sa svim tehničkim, pravnim i drugim pitanjima, koja su čvrsto povezana sa organizacijom transporta, a dugogodišnje iskustvo u polju transporta je jedan od najpouzdanijih znakova da je reč o kvalitetnom prevozniku. 

Dakle, ukoliko su njihovi transportni partneri već stekli neko iskustvo i imaju pozitivne ocene i recenzije, nalogodavci transporta mogu biti sigurniji da će njihova saradnja teći glatko. 

2. Logistička mreža 

Ključan faktor u odlučivanju za nalogodavce transporta jesu mogućnosti distributivne mreže prevozničke firme. Nalogodavci transporta uvek treba da provere:

  • koje geografsko područje prevoznik pokriva,
  • da li su vozila namenjena i za nepristupačne ruralne predele,
  • kakve rute prevoznik najčešće vozi itd.

3. Fleksibilnost i prilagodljivost situaciji

Pokazatelj pouzdanog prevoznika jeste i stepen njegove fleksibilnosti i prilagodljivosti situaciji. O kvalitetu buduće saradnje mnogo govori prevoznikova brzina i način rešavanja nepredviđenih problema, zastoja i promena prvobitnih planova zbog, na primer:

  • loših vremenskih uslova,
  • saobraćajnih nezgoda na putu,
  • odlaganja utovara,
  • promene mesta istovara itd.

4. Transportni kapaciteti

prevoznik

Nalogodavci transporta treba da biraju transportne partnere i proveravaju njihove kapacitete na osnovu osobina svojih proizvoda. Nemaju svi iste potrebe i zato je važno da su prevoznici sposobni da se tome prilagode, a ne da imaju isti pristup za sve. 

Tako će se potrebe nalogodavca transporta koji treba da organizuje prevoz za građevinske materijale razlikovati od potreba njegovog kolege koji treba da preveze prehrambrene proizvode. Tu u obzir treba uzeti i nosivost tereta. Ukoliko nalogodavac transporta poseduje teret manje nosivosti, u redu je da pretražuje ponude prevozničkih firmi koje imaju samo kombi vozila. Na taj način će uštedeti na troškovima prevoza jer neće zakupljivati ogroman prostor kamiona, čije kapacitete ne može maksimalno iskoristiti.

Nalogodavci transporta mogu raspolagati raznovrsnim asortimanom u pogledu veličine, kvarljivosti, izdržljivosti proizvoda. U tom slučaju je idealno rešenje uspostaviti uravnosteženu mrežu različitih tipova transportnih partnera ili pronaći jednog koji poseduje različite vrste voznih parkova. Na taj način će uvek imati prevoznika koji može odgovoriti na sve njihove zahteve i uštedeće vreme koje bi inače proveli u istraživanju ponuda, tragajući za onom idealnom.

5. Transparentnost

Prilikom pregovora o budućoj saradnji prevoznik mora da bude transparentnan kada je u pitanju deljenje detalja o ceni i uslugama. Prevoznik treba da otvoreno odgovori na sva pitanja nalogodavca transporta. Sve neophodne informacije treba odmah na početku da budu eksplicitno i jasno predstavljene.

Takođe, nalogodavci transporta bi trebali odmah da provere kakva je politika naplaćivanja prevozničke firme i da li je u skladu sa njihovim trenutnim mogućnostima. Jedino tako će biti sigurni da kasnije neće biti skrivenih i nepredviđenih troškova i neprijatnosti.

6. Ekološka odgovornost

prevoznik i ekološka svest

Ekološka svest rapidno raste, a zajedno sa njom i potreba za smanjenjem štetnih uticaja na našu planetu. To se odrazilo i na polje transporta tereta. Nalogodavci transporta treba da tragaju za prevoznicima koji koriste ekološki prihvatljiva vozila ili alternativna i biogoriva

Pored bezbedne i brze isporuke, cilj dobrog i pouzdanog prevoznika treba da bude i smanjenje prekomernog zagađivanja vazduha.

7. Tehnička i korisnička podrška

Prednost na aktuelnom tržištu se najčešće ostvaruje zahvaljujući raznovrsnim i inovativnim uslugama kojima se unapređuju odnosi sa korisnicima i optimizuje tradicionalni način transporta. 

Nalogodavci transporta prilikom istraživanja ponuda prevoznika treba da obrate pažnju na:

  • Savremenost opreme

Danas je gotovo nemoguće realizovati transport bez pomoći neke od savremenih tehnologija. One optimizuju transport i omogućavaju:

  • precizno organizovanje ruta,
  • virtuelno analiziranje puta,
  • predviđanje grešaka i zastoja i
  • brzo sprečavanje ili otklanjanje neefikasnosti.

Zato je važno da se nalogodavci transporta uvere da prevozničke firme koje angažuju koriste novu i modernu opremu i mogu sve ovo da im pruže.

  • Vidljivost mreže

Možda i najveća pogodnost korišćenja savremenih tehnologija jeste mogućnost praćenja prevoza tereta u realnom vremenu. Zato nalogodavci transporta treba da provere kakve opcije praćenja prevoza transportni partneri nude i da li je ova među njima.

  • Koordinacija sa nalogodavcima transporta i kupcima

Jedna od najvažnijih usluga koju transportni partneri moraju pružiti jeste konstantna komunikacija sa korisnicima i upućenost u proces prevoza tereta. Nalogodavci transporta moraju u svakom trenutku biti upoznati sa statusom njihove pošiljke, kako bi mogli blagovremeno da delaju, ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti. Jedino tako mogu sprečiti da dođe do oštećenja ili gubitka robe.

Istovremeno, nalogodavci transporta bi trebali da od prevoznika zahtevaju da kupcima njihovih proizvoda omoguće isti tretman. Kupci, takođe, žele da budu upoznati sa procesom prevoza i očekuju da informacije o njihovoj pošiljci budu redovno ažurirane. Ovo pozitivno utiče na imidž preduzeća i nalogodavcima transporta donosi nove porudžbine i povećava zaradu. 

8. Stručnost zaposlenih

Poslednji faktor koji treba uzeti u obzirom prilikom izbora prevoznika jeste stručnost zaposlenih. Važno je da nalogodavci transporta provere da li prevoznici sa kojima planiraju da uspostave saradnju:

  • poseduju sve potrebne licence,
  • imaju stručne i profesionalne zaposlene,
  • su prošli sve odgovarajuće obuke.

Gde pronaći pouzdane prevoznike?

KleverCargo berza tereta i transporta

Važno je znati kako odabrati pouzdane prevoznike, ali je isto tako važno znati gde ih pronaći. U tome Vam može pomoći KleverCargo berza tereta i transporta. Izuzetno jednostavna za korišćenje, pogodna je i za one koji nisu u svetu logistike i nisu upoznati sa stručnom terminologijom, a ipak imaju potrebe za prevozom. 

Ukoliko ste u potrazi za transportnim partnerom, sve što treba znate o KleverCargo platformi je sledeće:

Pouzdanost, bezbednost i transparentnost

Na KleverCargo platformu se mogu ulogovati isključivo firme i pravna lica. Dakle, njeni korisnici su vlasnici legalno registrovanih preduzeća, što garantuje pouzdanu, bezbednu i pravno osiguranu saradnju.

Takođe, politika KleverCargo berze se zalaže za transparentnost u saradnji. Kada dve strane sklope dogovor, svi uslovi saradnje su jasno naznačeni i poznati. Nema straha od nepredviđenih troškova, promena i problema. Sve se odmah dogovara, a kako su obe strane pravno obavezane, taj dogovor se mora poštovati.

Pored navedenog, u potrazi dodatno pomažu i KleverCargo ocena i Ocena korisnika

KleverCargo ocenu kreiraju naši zaposleni čim se određeno preduzeće registruje na platformu. Prilikom ocenjivanja proveravaju se uneti podaci, a ocena se redovno ažurira, ukoliko dođe do promena unosa. 

Ocena korisnika nastaje na osnovu ličnog iskustva drugih korisnika platforme u saradnji sa određenim firmama. Korsnici kreiraju ocenu na osnovu kvaliteta saradnje i komunikacije, poštovanja dogovora i ponuđenih usluga.

Kako doći do prevoznika

prevoznici

Da bi nalogodavci transporta mogli da pronađu odgovarajuće vozilo za svoj tovar, treba da objave svoj teret na KleverCargo platformi i da čekaju ponude prevoznika. 

Evo kako nalogodavcti mogu kreirati svoje ponude:

1. Kada se prijavite na svoj nalog, treba da odaberete opciju +Napravi novo i kliknete na Zahtev za prevoz 

KleverCargo prevoznik

2. Tada će Vam se otvoriti stranica kao na slici ispod. Važno je da precizno popunite sva polja ispravnim podacima o Vašem teretu kako bi prevoznici mogli da imaju sve neophodne informacije prilikom razmatranja aktuelnih ponuda.

KleverCargo

3. Kada unesete sve podatke, imate opciju da automatski generišete CMR dokument, a potom kliknite na Dodaj zahtev za prevoz i proces je gotov. Preostalo je jedino još da odabere prevoznika koji je dao cenu koja Vam najviše odgovara i dogovor je sklopljen. 

KleverCargo CMR

Zaključak

Lanac snabdevanja ne može opstati bez dobro organizovanog transporta, a za njega je neophodan pouzdan prevoznik. Kada znate šta Vam je potrebno, kako da to pronađete i kako da prepoznate šta Vam ne odgovara, možete pomoći Vašem preduzeću da napreduje. 

Preostaje još jedino da se upustite u potragu za idealnim prevoznikom i ugovorite posao. Posetite KleverCargo platformu, registrujte se besplatno na nalog i otključajte široku mrežu pouzdanih prevoznika. 

Scroll to Top